Turčija

TURČIJA je obmorska država, ki ima svoje ozemlje tako v Evropi kot tudi v Aziji. Anatolski polotok, ki leži med Črnim in Sredozemskim morjem, tvori osrčje države. Država na jugu meji na Irak in Sirijo, na vzhodu na Gruzijo, Armenijo, Azerbajdžan in Iran ter na zahodu na Egejsko morje in otoke v njem – na Grčijo ter na Bolgarijo. Prestolnica Turčije je Ankara, država ima preko 71 milijonov prebivalcev, uradni jezik je turščina, denarna valuta pa nova turška lira, ki je leta 2005 zamenjala staro turško liro.

Priznane so tri etnične manjšine: Armenci, Grki in Judje, vendar pa se pojavljajo še številne druge, kar 99% prebivalcev pa je islamske veroizpovedi. Po svetu je država najbolj znana po svojih turških savnah, čudovitih stožcih Kapadokije pa do nakupovalne mrzlice, ki prevzame predvsem v istanbulskem Baazarju. Turčija je navkljub vsemu še vedno tipična muslimanska država, v kateri igra tradicija zelo veliko vlogo. Ker ima kava v tej državi zelo dolgo tradicijo so kavarne zelo priljubljena shajališča ljudi.

Med najzanimivejše arhitekturne znamenitosti sodita predvsem Selimova in Sulejmanova mošeja ter cerkev Sv. Sofije. Turška kuhinja je znana predvsem po jagnjetini, zelo priljubljen pa je tudi jogurt iz kozjega mleka, največkrat s kumarami, meto ali česnom. Med znane Turke sodi Nobelov nagrajenec, književnik Orhan Pamuk.

Turistične destinacije