Primerjava izbranih različic

Prikazane so razlike med izbrano in trenutno različico strani.

Poveži s tem pogledom primerjave.

Both sides previous revision Prejšnja revizija
slovenija [16.07.2012]
Turist
slovenija [19.07.2012] (Trenutna)
Turist
Vrstica 3: Vrstica 3:
 **SLOVENIJA** leži na skrajnem delu Sredozemlja in spada med države Srednje Evrope. ​ Na zahodu meji na Italijo, na Severu na [[Avstrija|Avstrijo]],​ na severovzhodu na [[Madžarska|Madžarsko]],​ na vzhodu in jugu pa na Hrvaško. Uradni jeziki so slovenščina,​ italijanščina in madžarščina. Prestolnica [[Slovenija|Slovenije]] je [[Ljubljana]],​ sicer pa je država razdeljena na 12 regij. Samostojna je od leta 1991, 1. maja 2004 pa se je pridružila tudi EU. Kar polovico slovenskega površja prekrivajo gorovja, 8% ozemlja pa je zaščitenega – največje zaščiteno območje je Triglavski narodni park. Kmetijstvo je v deželi manjšega pomena, drugače pa je [[Slovenija]] ena izmed najbolj razvitih tranzicijskih držav s staro industrijsko in rudarsko tradicijo ter razvito storitveno dejavnostjo. **SLOVENIJA** leži na skrajnem delu Sredozemlja in spada med države Srednje Evrope. ​ Na zahodu meji na Italijo, na Severu na [[Avstrija|Avstrijo]],​ na severovzhodu na [[Madžarska|Madžarsko]],​ na vzhodu in jugu pa na Hrvaško. Uradni jeziki so slovenščina,​ italijanščina in madžarščina. Prestolnica [[Slovenija|Slovenije]] je [[Ljubljana]],​ sicer pa je država razdeljena na 12 regij. Samostojna je od leta 1991, 1. maja 2004 pa se je pridružila tudi EU. Kar polovico slovenskega površja prekrivajo gorovja, 8% ozemlja pa je zaščitenega – največje zaščiteno območje je Triglavski narodni park. Kmetijstvo je v deželi manjšega pomena, drugače pa je [[Slovenija]] ena izmed najbolj razvitih tranzicijskih držav s staro industrijsko in rudarsko tradicijo ter razvito storitveno dejavnostjo.
  
-Tudi turizem je dobro razvit, še posebej v obmorskih letoviščih:​ Portorož, Piran, Koper, Izola ipd., in smučarskih središčih:​ [[Maribor]],​ Kranjska gora, Vogel in Kanin. Veliko turistov pa zavije tudi v toplice – v Terme Čatež, Šmarješke toplice, v Radence ali pa v Moravske toplice.+Tudi turizem je dobro razvit, še posebej v obmorskih letoviščih:​ Portorož, ​[[Piran]], Koper, Izola ipd., in smučarskih središčih:​ [[Maribor]],​ Kranjska gora, Vogel in Kanin. Veliko turistov pa zavije tudi v toplice – v Terme Čatež, Šmarješke toplice, v Radence ali pa v Moravske toplice.
  
 Sicer pa je ta alpska deželica znan predvsem po krajnski klobasi, potici in po dolgi čebelarski tradiciji. Sicer pa je ta alpska deželica znan predvsem po krajnski klobasi, potici in po dolgi čebelarski tradiciji.
Vrstica 13: Vrstica 13:
   * [[Maribor]]   * [[Maribor]]
   * [[Celje]]   * [[Celje]]
-  * Kranj+  * [[Kranj]]
   * Velenje   * Velenje
   * Novo mesto   * Novo mesto
  
 ===== Druge turistične destinacije ===== ===== Druge turistične destinacije =====
-  * Bled +  * [[Bled]] 
-  * Piran+  * [[Piran]]
   * Portorož   * Portorož
   * Kranjska Gora   * Kranjska Gora