Primerjava izbranih različic

Prikazane so razlike med izbrano in trenutno različico strani.

Poveži s tem pogledom primerjave.

Both sides previous revision Prejšnja revizija
ciper [16.07.2012]
Turist
ciper [23.07.2013] (Trenutna)
Turist
Vrstica 1: Vrstica 1:
 ====== Ciper ====== ====== Ciper ======
 {{:​ciper.jpg |}} {{:​ciper.jpg |}}
-**CIPER** je otoška država v vzhodnem delu Sredozemlja,​ ki leži južno od [[Turčija|Turčije]],​ zahodno od Levanta, severno od Egipta in jugovzhodno od Grčije. Je največji otok v sredozemskem morju in priljubljena turistična destinacija,​ saj otok vsako leto obišče kar čez 2 milijona turistov. [[Ciper]] se je pridružil EU leta 2004, glavno mesto je Nikozija, število prebivalcev pa je 788.457. Uradna jezika sta grščina in turščina. Ciper je sicer nekdanja britanska kolonija, ki se je od Združenega kraljestva osamosvojila leta 1960, vsebuje pa ozemlje skoraj celotnega otoka. Nadzoruje ​ le južni dve tretjini ozemlja, saj je severni del v preteklosti zasedla [[Turčija]],​ ki je ustanovila Turško republiko Severni Ciper, vendar pa le te – razen Turkov – nihče ne priznava. Na otoku so se v preteklosti menjavale številne civilizacije,​ kar je razvidno iz rimskih gledališč,​ bizantinskih cerkva , gradov in prazgodovinskih naselbin.+**CIPER** je otoška država v vzhodnem delu Sredozemlja,​ ki leži južno od [[Turčija|Turčije]],​ zahodno od Levanta, severno od Egipta in jugovzhodno od Grčije. Je največji otok v sredozemskem morju in priljubljena turistična destinacija,​ saj otok vsako leto obišče kar čez 2 milijona turistov. [[Ciper]] se je pridružil EU leta 2004, glavno mesto je Nikozija, število prebivalcev pa je 788.457. Uradna jezika sta grščina in turščina. Ciper je sicer nekdanja britanska kolonija, ki se je od Združenega kraljestva osamosvojila leta 1960, vsebuje pa ozemlje skoraj celotnega otoka. Nadzoruje ​ le južni dve tretjini ozemlja, saj je severni del v preteklosti zasedla [[Turčija]],​ ki je ustanovila Turško republiko ​**Severni Ciper**, vendar pa le te – razen Turkov – nihče ne priznava. Na otoku so se v preteklosti menjavale številne civilizacije,​ kar je razvidno iz rimskih gledališč,​ bizantinskih cerkva, gradov in prazgodovinskih naselbin.
  
 Glavna gospodarska panoga je turizem, domača obrt pa obsega vezenine ter lončarske izdelke. Od tod izvira sir //halumi// in žganje imenovano //​zivania//,​ ter tradicionalna narodna jed, imenovana //meze//. Sicer pa [[Ciper]] imenujejo tudi Otok Afrodite, boginje ljubezni in lepote, ki naj bi se rodila na njem. Glavna gospodarska panoga je turizem, domača obrt pa obsega vezenine ter lončarske izdelke. Od tod izvira sir //halumi// in žganje imenovano //​zivania//,​ ter tradicionalna narodna jed, imenovana //meze//. Sicer pa [[Ciper]] imenujejo tudi Otok Afrodite, boginje ljubezni in lepote, ki naj bi se rodila na njem.
Vrstica 8: Vrstica 8:
   * Mesto [[Paphos]]   * Mesto [[Paphos]]
   * [[Larnaca]]   * [[Larnaca]]
 +  * Glavno mesto Nikozija, ki je razdeljeno na dva dela - en del je pod grško, drug pa pod turško oblastjo, vmes se nahaja zelena meja.
 +  * Kirenija (turško Girne)
  
 ===== Vodniki ====== ===== Vodniki ======